TVT Logo

Kuumat paikat Konradinkujalla

Harjoittelu aidossa ja oikeassa kerrostalokiinteistössä on palomiehille harvinaista herkkua. TVT Asuntojen asuinkäytöstä poistettu kohde Konradinkujalla tarjoaa pelastuslaitokselle arvokasta kokemusta huoneistopalon sammuttamisesta.

Varissuon Konradinkuja 1:ssä, TVT Asuntojen käytöstä poistetussa kerrostalokohteessa, on ollut melkoinen liikenne vuodenvaihteesta helmikuun loppuun. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen reilut 200 vakinaista palomiestä sekä noin 50 sopimuspalokuntalaista ovat harjoitelleet siellä huoneistopalon sammutusta. Myös poliisi ja puolustusvoimat ovat olleet harjoittelemassa kohteessa. Aidossa ympäristössä harjoittelu on hyödyllistä vaihtelua palomiesten arkeen.

– Normaalisti harjoittelemme huoneistopalon sammuttamista merikontteihin rakennetuissa harjoitustiloissa. Tällaisessa oikeassa kohteessa päästään tarkastelemaan esimerkiksi savun käyttäytymistä porraskäytävässä sekä harjoittelemaan etenemistä ja murtautumista huoneistoon, aluepalopäällikkö Sebastian Holm Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksesta kertoo.

Arvokas ja harvinainen harjoitusmahdollisuus

Turkulaispalomiehet ovat viimeksi päässeet vastaavan tasoisiin harjoitusolosuhteisiin viitisen vuotta sitten. Aidossa ympäristössä tapahtuva harjoittelu ei ole lähimainkaan jokapäiväistä toimintaa.

– Pientalopalon sammutusta pääsemme harjoittelemaan hieman useammin. Maaseutukunnista löytyy toisinaan yksittäisiä purkutaloja, joita saamme käyttöömme. Tällöinkin harjoittelemaan pääsee vain noin 10–15 palomiestä, joten pelastuslaitos osaa kyllä arvostaa tällaisen kerrostalokohteen saamista harjoituskäyttöön, Holm kiittelee.

Elinkaariajattelu saattaa pelastaa ihmishenkiä

Äkkiseltään ajateltuna kokonaisen kerrostalon luovuttaminen poltettavaksi ja rusikoitavaksi voi kuulostaa rankaltakin – onhan kyseessä rakennus, joka on toiminut kotina sadoille asukkaille ja usealle perheelle. Mutta kun asiaa ajattelee siten, että purkutuomion saanut talo saattaa palomiesten parantuneen osaamisen kautta viime töikseen pelastaa jopa henkiä, elinkaariajattelu käy järkeen.

– Jo lakikin vaatii, että savusukeltajat saavat harjoitella mahdollisimman realistisissa olosuhteissa. Konradinkujan tapauksessa kohde palvelee pelastusalan ammattilaisten osaamisen kehittämistä. Ymmärrämme toki enemmän kuin hyvin, että kuitenkin äärettömän tärkeä ja hyödyllinen loppukäyttö lohduttaa entisiä asukkaita, TVT Asuntojen rakennuttajavalvoja Matti Isotalo pohtii.

Uusia koteja tulossa tilalle

Konradinkujan kaikki asukkaat ovat saaneet uudet kodit uusista kotitaloista. Palomiesten kaikottua täysinpalvellut kohde puretaan ja tilalle rakennetaan uutta.

– Pohdimme aina tarkasti ja tapauskohtaisesti puretaanko vai peruskorjataanko kohde. Tässä tapauksessa tultiin siihen tulokseen, että kiinteistö on tullut tiensä päähän. Paikalle on suunniteltu uutta asuntokohdetta, johon tulisi uusia ja ajanmukaisia koteja asukkailleen, Isotalo kertoo.