TVT Logo

Lumen kesyttäjät

Aurauspuuhat puhuttavat jokaisena talvena enemmän tai vähemmän. Mutta mitä lumisena päivänä aurausväen töihin oikein kuuluu? L&T Kiinteistöhuolto Oy:n asiakasryhmän päällikkö Pekka Axberg avaa havainnollisesti lumityöläisen tavallista työpäivää. Hommiin saa tarttua hartiavoimin.

Auraajan yksi oleellisin työ on säätiedotusten seuraaminen. Lumisateen kesto ja määrä vaikuttavat aurauksen ajoitukseen.

– Se, milloin lumitöihin lähdetään, riippuu lumisade-ennusteista. Mikäli lunta on satanut reippaasti läpi päivän, lähtee aurausväki liikkeelle jo päivällä suorittamaan ensimmäistä lumityökierrosta. Aamuyöllä starttaa seuraava lumityökierros. Jos on liukasta, tulee hiekoituskierros vielä lisäksi, Axberg avaa.

Turun alueella L&T Kiinteistöhuollolla on viikkotasolla aina yksi henkilö ”lumipäivystämässä”. Hän reagoi säätilan muutoksiin ja lähettää koko henkilöstön mahdollisesti jo aamuyöllä lumi- tai hiekoitustöihin.

Lumilähdön kesto on mitoitettu niin, että yhden lenkin kohteet saadaan tehtyä kahdeksan tunnin työpäivän aikana. Mikäli lunta sataa paljon, venähtää lenkki yleensä tunnilla tai kahdella.

– Lumilähdöissä jokainen kohde käydään auraamassa kertaalleen ja viimeisimmät kohteet saadaan aurattua klo 11–12 riippuen siitä, milloin on lähdetty liikkeelle ja kuinka paljon lunta on satanut.

Lumitöiden jälkiä paikkaillaan seuraavina päivinä huomioiden maton tamppaustelineet ja tyhjät vierekkäiset parkkiruudut. Yhden ruudun paikkoja ei kalustolla pystytä turvallisesti putsaamaan.

Kärsivällisyyttä puolin ja toisin

Iso lumimyräkkä teettää työtä. Lumivallien auraus ottaa aikansa, jos lumien sijoituspaikat ovat kauempana. On otettava huomioon autoilijat, jalankulkijat ja pelastuskalustot.

– Vaihtuvat sääolosuhteet ovat suuri haaste. Välillä päivän aikana lämpötila tippuu tai nousee rajusti. Tällöin taistellaan joko loskaa tai liukkautta vastaan, Axberg sanoo.

Viime talvi oli erittäin työteliäs ja toisinaan lisäväen saaminen on haastavaa. Se edellyttää paljon joustamista ja kärsivällisyyttä kaikilta.

– Luonnollisesti emme voi ihan jokaisessa taloyhtiössä olla aamuyöllä auraamassa. Pyrimmekin painottamaan kuskeille, että lumitöiden järjestystä välillä vaihdettaisiin niin, että jokin talo ei jäisi aina viimeiseksi. Lumisten kelien sattuessa toivommekin asukkaiden suunnasta malttia.

Teksti: Anna-Mari Taipalus Kuva: TVT Asunnot