TVT Logo

Antaa vihertää

Piha ja lähiympäristö tarjoavat tekemistä, antavat energiaa ja rauhoittavat mielen. Asukkaissa on useita viherpeukaloita, joiden käsissä kesäkukat puhkeavat väriloistoon, yrtit tuoksuvat ja raparperit nostavat innoissaan päänsä maasta.

Keväällä käynnistetyllä Viherkuurilla suunnattiin katse pihaan ja lähiluontoon. Tavoitteena on ollut lisätä pihojen viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä sekä kasvattaa ympäristötietoutta. Viherkuurin innoittamana monessa pihassa onkin näkynyt tänä kesänä Nuorten Työtuen valmistamia pihatuotteita aina perhosbaarista linnunpönttöön ja hyönteishotellista siilin kotiin.

Isot ja pienet yhdessä

– Me Keväänkorvankadulla olemme aktiivinen ja reipas porukka, jossa kaikki osallistuvat vauvasta vaariin. Teemme pihalla kaiken itse ruohonleikkuuta lukuun ottamatta. Meillä korostuu yhteisöllisyys ja voisi sanoa, että juuri ihmiset ovat tämän paikan sokeri. Parhaita pihahetkiä ovat yhteiset talkoot, joita on vuodessa useampia. Heti lumen sulaessa keväällä touhu ja tekeminen alkavat. Oikeastaan mieli tekisi aloittaa aina jo vähän ennen sitä, Keväänkorvankadun asukastoimikunnassa hymyillään.

– Piha on meille jokaiselle erittäin tärkeä. Rauhallisessa rivitalossamme on ensin ns. aikuisten piha, jossa voi istuskella juttelemassa ja se jatkuu ns. lasten pihana, jossa voi leikkiä, tehdä hiekkakakkuja ja laskea liukumäkeä. Tänä kesänä laitoimme pihaan myös riippukeinun. Meillä on aina paljon pihakukkasia ja hyötykasveja. On perennoja, ruusuja, liljoja, mansikoita, punaherukoita, raparperia... Lisäksi meillä on nyt hyönteishotelli ja pieni linnunpönttö, jonne toivomme ensi kesänä tipua pesäntekoon.

Sanomme sen kukkasin

– Piha on todella tärkeä, sen ihmiset näkevät ensimmäisenä. Olemme saaneet pihan viihtyisyydestä paljon kiitosta ja me asukas- toimikunnassa kysymme asukkailta joka vuosi kukkatoiveita. Orvokkeja, ruusuja ja samettikukkia toivotaan aina, mutta niiden rinnalla kokeilemme myös uusia. Kukat ovat sellainen näkyvä asukasviihtyvyyttä lisäävä tekijä. Viherkuurin ansiosta pystyimme tänä vuonna hankkimaan niitä enemmän ja myös hyönteishotellin sekä perhosbaarin perhosia houkuttelemaan, kertoo asukastoimikunnan puheenjohtaja Jenna Tamminen Paavinkadulta.

– Parhaita pihahetkiä ovat ne, kun kokoonnumme yhteen. Keväällä meillä on talkoot ja syksyllä asukasilta, jossa ollaan rennosti yhdessä – grillataan, syödään sämpylöitä ja jutellaan. Asukastoimikunta järjestää kesäisin myös grilli kuumana -iltoja, joista ihmiset ovat tykänneet.

Piha on henkireikä

– Meillä on täällä todella viihtyisät pihat ja talomme naisväki tekee paljon niiden eteen. Asukkaat ovat valtavan tyytyväisiä. Piha on äärimmäisen tärkeä paikka, sellainen henkireikä, josta haluaa pitää huolta. Kaipaisimme kuitenkin apua puiden oksien leikkuuseen, asukastoimi- kunnan puheenjohtaja Annikki Jääskö Toivolankadulta vinkkaa.

Toivolankatu kukkapenkki

Yhteispelillä kaikki sujuu

– Pihan viihtyisyys on hyvin tärkeää. Meillä aktiivinen pieni porukka huolehtii pihasta ja istuttaa esimerkiksi kukkia kaikkien iloksi. Yhteispeli ja yhteen hiileen puhaltaminen näkyvät pihan siistinä pitämisessä. Muistetaan siis pitää ne roskat pois pihasta. Käyttäydytään iisisti ja otetaan muut huomioon, kannustaa asukastoimikunnan puheenjohtaja Kalervo Intonen Suksikujalta