TVT Logo

Täsmällinen vuokranmaksu kannattaa

Vuokranmaksussa on syytä olla täsmällinen, sillä maksukehotus ja perintä tietävät aina asukkaalle lisäkuluja. Mikäli asukkaalle tulee maksuvaikeuksia, kannattaa ottaa heti yhteyttä vuokravalvontaan ja sopia maksuohjelmasta. Näin asumisasiat pysyvät hallinnassa.

Vuokra on maksettava jokaisen kuukauden neljänteen päivään mennessä. Maksaessa on erittäin tärkeää käyttää aina vakioviitenumeroa, joka yksilöi maksajan. Mikäli vuokra ei ole maksettuna eräpäivänä, asukkaalle lähtee maksukehotus lisäkuluineen 14 vuorokautta laskun erääntymisestä.

Mikäli rästitilanne ei tule kuntoon maksukehotuksenkaan jälkeen, etenee perintä ensisijaisesti lakitoimiston kautta kirjeperinnällä eli maksuvaatimuskirjeellä.

– Maksuvaatimuskirje tuo aina asukkaalle lisäkuluja. Siksi on erittäin tärkeää, että jos asukkaalla on ongelmia vuokranmaksun kanssa, hän ottaa heti meihin yhteyttä, kehottaa TVT Asuntojen perintävastaava Minna Toivoniemi.

Vuokravalvonta auttaa

Vuokravalvonnan puoleen kannattaa kääntyä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos rästejä on jo kertynyt, niistä pitää sopia maksuohjelma.

– Jo pienemmilläkin erillä saa kavennettua velkaa, mikäli ryhtyy ajoissa hoitamaan asiaa. Kun asukas yrittää, me yritämme hänen kanssaan, Toivoniemi sanoo.

Asioita ei kannata päästää siihen pisteeseen, että aina maksaa vuokran myöhässä. Jos taloudessa tulee jokin yllätys, niin ongelma kasvaa lisäkulujen myötä.

– Jatkossa puutumme tiukemmin näihin toistuviin vuokravelkoihin. Vanhat, ns. opitut käytännöt, milloin olisi vielä ”turvallista” maksaa, eivät enää päde. Vuokravelkatilanteessa pitää aina varmistaa maksuaikataulu vuokravalvonnasta, mikäli haluaa välttyä suuremmilta kuluilta.

Mitä pidemmälle perintä etenee, sitä lyhyemmät ovat maksuajat ja suuremmat kulut. Seurauksena voi olla lopulta vuokrasopimuksen irtisanominen tai purku ja luottohäiriömerkintä.

– Haluan kannustaa matalan kynnyksen yhteydenottoon. Vuokravalvonta palvelee kaikissa vuokranmaksuun liittyvissä asioissa. Maksukehotus- ja perintäkirjeissä on aina mukana myös tiedot, kehen tulee ottaa yhteyttä.

Pidä tiedot ajan tasalla

On erittäin tärkeää, että vuokranantajalla on aina ajan tasalla olevat yhteystiedot. Mikäli puhelinnumero tai sähköpostiosoite muuttuu, siitä voi ilmoittaa vuokravalvontaan joko sähköpostitse tai puhelimitse.

Kun asukas saa yleistä asumistukea tai eläkkeensaajan asumistukea, on suositeltavaa, että tuki ohjataan suoraan vuokranantajan tilille. Tämä varmistaa maksujen oikea-aikaisuuden ja on turvallista myös asukkaalle. On huomattava, että mikäli asumiseen tarkoitettu tuki tulee käytetyksi muuhun kuin vuokraan, vaikeutuu maksuohjelmienkin teko.

Muistilista

  • Maksa vuokra jokaisen kuukauden neljänteen päivään mennessä. Käytä aina vakioviitenumeroa.
  • Huolehdi, että vuokravalvonnalla on voimassa oleva puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi.
  • Jos sinulla on maksuvaikeuksia, ota heti yhteyttä vuokravalvontaan. Vuokravalvonnan tavoitat osoitteesta vuokravalvonta@tvt.fi tai numerosta 02 262 4222.