TVT Logo

Kukkiva keidas ja makujen maailma

Piha on asukkaiden kohtaamispaikka ja mahdollisuus yhteiseen tekemiseen. Viihtyvyyttä voi kehittää monilla asioilla, joista yksi ovat viljelylaatikot. Niissä kasvaa sekä ilo että hyöty.

Siisti vihreä nurmi, kukkia oven ja penkin vieressä, hedelmäpuita ja marjapensaita. Talon kulmalla on koko päädyn mittainen kohopenkki vihanneksineen ja yrtteineen. Se on tehty kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

Pihalla voi tavata puuhailemassa talon asukkaat Anja Hautamäen ja Kristiina Annalan. Molemmat ovat asuneet Legaatinkujalla Halisissa jo kymmenen vuotta ja ovat aktiivisia puutarhaharrastajia.

– Kaikki lähti aikoinaan pihatalkoista. Halusimme tehdä jotain yhdessä. Kehitämme pihaa aina vähän kerrallaan ja pyrimme siihen, että pihalla olisi aina eri aikaan kukkivia kasveja, Anja kertoo.

Uusia kokeiluja

– Tulen maataloussuvusta ja olen aina harrastanut pihahommia. Täällä pihalla on mahdollista toteuttaa kokeiluja ja omia ajatuksia sekä samalla tutustua ihmisiin ja tehdä yhdessä. Nyt olen innostunut villiyrteistä, Kristiina kertoo.

– Paistetut maitohorsman versot ovat erinomaisia! Anja huikkaa väliin.

– Koko ajan voi kehittää uusia juttuja, esimerkiksi nytkin tuolla ämpärissä juurtuu viiniköynnös. Meillä on myös omaa siementuotantoa: keltaisenaan kukkivia kehäkukkia, samettiruusuja ja lehtikaalia, Kristiina luettelee.

Mukaan asukastoimintaan

Yhteinen tekeminen poikii hyvää. Anja ja Kristiina haluavat kannustaa ihmisiä rohkeammin mukaan.

– Pihassa puuhailu auttaa ihmisiä tutustumaan toisiinsa. Tässä syntyy sellainen oma yhteisönsä, Anja kehuu.

Osallistuminen ei katso kokoa eikä kuonoa. Legaatinkujan pihapuuhissa voikin usein nähdä myös Anjan lapsenlapset, 4-vuotiaan Toivon ja 3-vuotiaan Helmin, sekä Nemokoiran.

– Toivo ja Helmi ovat innolla mukana puutarhanhoidossa. Lapset tykkäävät osallistua ja auttaa, kun heitä neuvotaan. Yhtenä suosikkipuuhana heillä on haravointi.

Pihatoiveita ilmassa

Kristiina ja Anja ovat molemmat mukana asukastoimikunnassa. Pihaa kehitetään asukkaiden toiveita kuunnellen, esimerkiksi pihalla oleva pöytäpenkki on yksi toteutuneista toiveista.

Isännöitsijä ja kiinteistöhuolto saavat heiltä kiitosta tuestaan pihan kehittämiseen. Viljelylaatikon lisäksi pihalla on komeillut jo vuosia TVT:n kautta saatu kompostori.

– Pyysimme sellaista isännöitsijältä, koska haravoimme niin paljon. Lehdet menivät aiemmin puutarhalavalle ja kuumassa ilmassa ne alkoivat kompostoitua niin nopeasti, että höyry vaan nousi. Ajattelin, että nehän pitää saada sieltä talteen meidän omaan multatehtaaseemme! Nykyään keräämme kompostiin lehtien lisäksi leikatun nurmikon. Toiveena olisikin seuraavaksi keräävä ruohonleikkuri, Kristiina vinkkaa.

Yhdessä koolle

Aina on syy tulla pihalle, jos näiltä leideiltä kysytään.

– Meillä on täällä pihalla talkoot kahdesti vuodessa sekä lisäksi kesäisin Kristiinan lättykestit – nokkoslättyjä tietysti – sekä syntymäpäivä- ja nimipäiväjuhlia. Aina on aihetta olla ulkona, Anja hymyilee.

Kristiinan pihapesto

1 dl pinjansiemeniä (tai manteleita tai pähkinöitä) Pihan yrttejä: lipstikkaa, persiljaa, litulaukkaa, vuohenputkea, mausteyrttejä (alun perin basilika) 1,5 dl hyvää oliiviöljyä 1–2 dl parmesaaniraastetta 1–2 valkosipulinkynttä 1 rkl sitruunamehua Ripaus suolaa Ripaus mustapippuria Murskataan tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi. Maistuu mainiolta leivän päällä!