TVT Logo
Istutuslaatikoita, joissa kasvaa hyötykasveja.

Raivionkujalla pihahaaste innostaa asukkaita

Raivionkujalla on tehty pitkäjänteistä työtä yhteisten piha-alueiden viihtyisyyden eteen. Pihahaasteen kautta tilatut istutuslaatikotkin löysivät paikkansa pihalta.

Raivionkujan asukastoimikunnan puheenjohtaja istuu puutarhapenkillä ja hymyilee.

Kohmossa sijaitsevan Raivionkuja 3:n ja 4:n asukastoimikunta tarttui pihahaasteeseen. Talojen asukastoimikunnan puheenjohtaja Heli Rossi kiittelee edellistä puheenjohtajaa, joka ahkeroi pihoilla. – Täällä on tehty tosi pitkäjänteistä työtä pihojen viihtyisyyden eteen. Entinen asukastoimikunnan puheenjohtaja rakasti kaikenlaisia pihatöitä ja sen kyllä huomaa.

Helillä on menossa ensimmäinen kausi puheenjohtajana, mutta kokemusta toimikunnan työstä häneltä löytyy jo entuudestaan. – Olin itse aktiivisesti mukana 15 vuotta sitten, kun lapset olivat pieniä. Silloin tuli oltua enemmän pihalla muutenkin ja mukana kaikessa yhteisessä tekemisessä. Sen jälkeen taukoa on ollutkin vuosia, mutta nyt kun lapset ovat jo isoja, ajattelin, että nyt on aikaa lähteä taas aktiivisesti toimintaan mukaan, hän kertoo.

Raivionkujan kerrostalon yhteispihan istutusalue.

Helppohoitoisia istutusalueita

Raivionkujan piha-alueilla on tehty pihatöitä vuosien varrella paljon, mm. istutusalueita on rakennettu, talojen reunoille on asennettu mukulakiveys ja vanhoja ruusupensaita on poistettu. Ovatpa he tulleet toiselle sijalle TVT:n pihakilpailussakin vuonna 2009.

Kerrostalojen pihoja koristavat istutusalueet, joissa kasvaa mm. mäntyä, vuorenkilpeä ja kuunliljaa. – Istutusalueet ovat siitä kivoja, että ne ovat helppohoitoisia. Niissä kasveilla on tilaa kasvaa eikä tarvitse olla koko ajan nyppimässä. Ja lisääväthän ne pihojen viihtyisyyttä, Heli sanoo.

Edessä kukkaruukku, jossa heiniä ja vaaleanpunaisia kukkia.

Kesäkuun alussa järjestettiin pihatalkoot, joissa asukkaat istuttivat kesäkukat ruukkuihin, siivosivat pihaa ja laittoivat pihahaasteen kautta tilatut istutuslaatikot paikoilleen. – Asukkaat pitivät istutuslaatikoista. Niihin oli hyvä istuttaa hyötykasveja, jotka ovat kaikkien talon asukkaiden vapaassa käytössä, iloitsee Heli.

Pihoilla riittää tekemistä myös tuleviksi vuosiksi, kun suunnitelmissa on poistaa muutamia pieniä kukkapenkkejä ja siistiä mukulakiveykset. Tulevaisuudessa on myös tarkoitus jatkaa yhteisiä asukastapahtumia mm. talkoiden ja peli-iltojen merkeissä. Heli onkin saanut positiivista palautetta aktiivisesta otteestaan. – Positiivisesta palautteesta tulee hyvä mieli ja kummasti enemmän energiaa tekemiseen, hän hymyilee.

Asukastoimikunnan puheenjohtaja esittelee istutuslaatikoissa kasvavia hyötykasveja.