TVT Logo
HArmaa ja keltainen nojatuoli.

Rakkautta ensi silmäyksellä

Floristi Minna Merenkajo löysi unelmiensa kodin entisestä Sisu-tehtaasta. Hän rakastui valoisaan asuntoon ensi silmäyksellä.

Minna Merenkajo istuu keittiön pöydän ääressä ja katselee ulos.

Minna avaa kotinsa oven hymy kasvoillaan ja toivottaa tervetulleeksi. – En ole täältä enää muuttamassa mihinkään, tämä koti on aivan ihana, hän iloitsee.

Rauhankatu 14b:ssä toteutettiin perusparannus, jossa yli 80-vuotiaat talot remontoitiin vanhaa kunnioittaen. Nyt talot kätkevät sisäänsä kauniita ja viihtyisiä vuokrakoteja. – Olen aina pitänyt vanhoista rapatuista taloista ja pienistä tunnelmallisista sisäpihoista, niissä on oma tunnelmansa, Minna ihastelee.

Turussa Minna on viihtynyt vajaat kaksi vuotta. Sitä ennen hän asui pitkään pääkaupunkiseudulla. Alun perin hän on kotoisin Raumalta. – Pidän kyllä jo itseäni täysin turkulaisena, vaikka joku voisi olla asiasta eri mieltä, hän nauraa.

Ennen muuttoa keskustaan Minna asui meren äärellä Telakkarannassa. Parvekkeelta näkyi merelle, mutta hän alkoi kaivata takaisin kaupungin sykkeeseen. – Telakkarannassa ei liikkunut muita kuin koiranulkoiluttajia ja lenkkeilijöitä. Toiset saattavat häiriintyä kaupungin melusta ja kaivata maaseudun rauhaan, mutta minä kaipasin kaupungin ääniä ja tunnelmaa. Vaikka Telakkarantakin on lähellä kaupunkia, piti sieltä aina lähtemällä lähteä kaupungille. Nyt voi vaan avata ulko-oven ja olet jo kaupungilla, Minna kertoo.

Valkoinen keittiö.

Historiaa kunnioittaen

Rakennusten historia näkyy ympäri talon pieninä yksityiskohtina, joita ei asuinkäyttöön alun perin tarkoitetuissa taloissa olisi. Entisestä käyttötarkoituksesta kertoo myös se, että lähes jokainen asunto on oma uniikki yksilönsä.

Vanhan makeistehtaan asukkaaksi hän päätyi sattumalta. – Näin sattumalta Facebookissa mainoksen uusista vuokrakodeista vanhassa Sisu-tehtaassa, ja ajattelin heti, että miksipäs ei. Asunnot olivat hakuvaiheessa vielä keskeneräisiä, eikä niitä päässyt heti katsomaan, mutta tein hakemuksen pelkän mainoskuvan perusteella. Kahdessa päivässä minulla oli uusi koti. Kun pääsin katsomaan varaamaani asuntoa, ajattelin heti, että olen tullut kotiin, Minna iloitsee.

Osa uusista naapureistakin on tullut jo tutuksi. Minna antaa kiitosta yhteisistä asukastilaisuuksista ennen muuttoa. – Asukastilaisuuksissa on ollut mukava tutustua naapureihin. Se lisää myös tietynlaista turvallisuuden tunnetta, kun tunnistaa, ketkä kuuluvat porukkaan.

Vanha lipasto, jonka päällä on pöytävalaisin.

Kesäaamuja odotellessa

Minnan muutto sujui hyvin ja nopeasti. Hän oli niin innokas muuttaja, että purki kaikki muuttolaatikot vain kahdessa päivässä, jotta pääsi nauttimaan mahdollisimman äkkiä uudesta kodistaan.

Minna suunnittelee pienen keittiöpuutarhan istutusta parvekkeelle, kunhan ilmat lämpenevät. – Odotan niin kovasti, että pääsen kesäaamuisin nauttimaan kahvit omalle parvekkeelle ja kuuntelemaan, kun kaupunki herää eloon. Pieni parveke on juuri sopivan kokoinen pienelle pöydälle ja parille tuolille.

Lopuksi Minna pohtii, että hänen oli varmaan tarkoituskin päätyä tänne asumaan. – Muistan omasta lapsuudestani, kun edesmennyt äitini söi Sisuja. Hänellä oli aina Sisu-rasia taskussaan. Ehkä oli tarkoituskin, että löydän unelmieni kodin vanhasta Sisu-tehtaasta, hän hymyilee.

Vanha makeistehtaan lasku.

Kutsu meidät kylään -juttusarjassa tutustutaan asukkaidemme erilaisiin koteihin

Kutsu meidät kylään -juttusarjassa tutustutaan TVT-koteihin ja ainutlaatuisiin asukastarinoihin. Pääsemme kuulemaan asukkaiden kertomuksia oman kodin merkityksestä, asuinalueesta ja asumiskokemuksista. Sarjaa julkaistaan TVT:n verkkosivuilla, Facebookissa sekä Instagramissa.

Haluaisitko sinä kertoa oman ainutlaatuisen asukastarinasi ja esitellä meille kotiasi? Laita meille sähköpostia osoitteeseen: tvtviestinta@tvt.fi ja kerro meille, miksi juuri sinä haluaisit mukaan. Voit myös laittaa meille viestiä Instagramissa. Mukaan valitut saavat kiitoksena 50 euron arvoisen S-ryhmän lahjakortin.