TVT Logo
Etualalla hymyilevä nainen, taustalla ihmisiä kokouksessa

TVT Asuntojen uudet yhteishallintosäännöt voimaan 1.1.2024

TVT Asunnot Oy:n yhteishallintosäännöt on päivitetty vastaamaan 1.1.2024 voimaan tullutta uutta yhteishallintolakia (1169/2022). Yhteishallintolaki koskee vuokrataloja, joissa on aravarajoituslain (1990/1993) tai niin sanotun pitkän korkotukilain (604/2001) mukaisia käyttö- ja luovutusrajoituksia.

Yhteishallintolaissa säädellään vuokrataloyhteisön ja sen asukkaiden välistä yhteistyötä sekä asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Valtaosa TVT Asuntojen kiinteistöistä kuuluu yhteishallintolain piiriin.

Yhteishallinnon tavoitteena on lisätä asukkaiden aktiivisuutta ja kiinnostusta omaan asumiseensa ja asuinympäristöönsä sekä parantaa asumisviihtyisyyttä ja turvallisuutta Vuokrataloyhtiön tehtävänä on järjestää ja luoda puitteet yhteishallinnolle niin, että asukkaiden vaikutusmahdollisuudet toteutuvat. Asukkaiden osallistuminen yhteishallintoon on vapaaehtoista.

Uusi laki tuo sähköisiä osallistumistapoja

Uudistunut yhteishallintolaki tuo muutoksia, jotka vahvistavat asukkaiden päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia. Uudessa laissa on säännös vuokrataloyhteisöjen toimintatavoista ja yhteydenpidosta. Vuokrataloyhteisön on kuultava asukkaiden mielipiteitä asumiseen vaikuttavissa asioissa ja eriteltävä yhteishallinnossa, miten asukkaiden näkemys on otettu huomioon päätöksenteossa. Uudessa laissa sallitaan mm. erilaiset sähköiset osallistumistavat ja etä- ja hybridikokoukset.

Asukastoimikuntien oikeudet ennallaan

Asukastoimikuntien oikeudet pysyvät ennallaan. Asukastoimikunnan tai muun yhteishallinnon toimielimen tehtäviin voi kuulua esimerkiksi yhteisöllisyyteen, turvallisuuden ja viihtyisyyden edistämiseen sekä talkoiden ja muiden yhteisten tilaisuuksien järjestämiseen liittyvää toimintaa.

Yhteistyöelin on neuvoa-antava

Yhteistyöelin ei ole pakollinen, vaan se voidaan perustaa tarpeen mukaan. Yhteistyöelimen rooli on uuden lain mukaan neuvoa-antava. Yhteistyöelimen tehtävänä olisi perehtyä yhteisöön ja sen toimintaan, toimia johdon keskustelukumppanina, auttaa valmistelussa ja tiedottaa asukkaille asioiden perusteista ja valmisteluprosesseista.

Säännöt valmisteltu asukkaiden kanssa

TVT:n yhteishallintosäännöt on valmisteltu yhteistyössä asukkaiden kanssa. Keväällä 2023 asukkaat kertoivat ajatuksiaan asukaskyselyssä, ja sääntöluonnokseen saatiin asukkaiden lausunnot ennen kuin yhteistyötoimikunta käsitteli säännöt ja TVT:n hallitus hyväksyi ne.

TVT Asuntojen yhteishallintosäännöissä määritellään yhteishallinnon toimielimet, niiden valintatavat ja tehtävät. Sääntöihin sisältyvät ohjeet sääntöjen muuttamisesta ja toimintatavoista poikkeustilanteissa. Varsinaisten yhteishallintotoimielinten lisäksi kuvataan asukkaiden keskinäisiä toimintatapoja.

Yhtiö ja asukkaat sitoutuvat noudattamaan voimassa olevia yhteishallintosääntöjä. Tämä tarkoittaa asioiden hoitamista oikeissa toimielimissä ja yhteishallintoon osallistuvien roolien ja tehtävien selkeyttä. Yhteishallintoon osallistuvat sitoutuvat kunnioittamaan toisiaan ja antamaan toisilleen työrauhan sekä toimimaan niin, ettei yhteishallinnon arvovalta vaarannu.

Yhteishallintoa ei jatkossa käyttö- ja luovutusrajoituksista vapaissa kiinteistöissä

TVT:llä yhteishallintoa toteutetaan TVT:n kokonaan omistamissa vuokrataloissa. TVT Asunnoilla on myös kiinteistöjä, joissa ei enää ole käyttö- ja luovutusrajoituksia. Näihin kiinteistöihin ei siten enää kohdennu valtion tukea, eivätkä niitä enää koske vuokrasuinkäyttörajoitus, asukasvalintarajoitus, luovutusrajoitus, vuokranmääritysrajoitus ja yhteishallinto. Valtion tuen ja rajoitusten päätyttyä on johdonmukaista ja taloudellisesti perusteltua, ettei Arava- ja korkotukilakien tai yhteishallintolain vaatimaa määrämuotoista yhteishallintoa kiinteistöissä jatketa. Sama linjaus koskee myös TVT:n kiinteistöjä, jotka ovat alusta asti olleet vapaarahoitteisia.

Tästä syystä kiinteistöt, joissa käyttö- ja luovutusrajoitukset ovat päättyneet, eivät 1.1.2024 alkaen kuulu enää TVT:n yhteishallintosääntöjen piiriin, eikä niistä aseta ehdokkaita yhteishallinnon virallisiin elimiin tai esimerkiksi hallituksen asukasjäseniksi. TVT Asunnot on tiedottanut tästä muutoksesta rajoituksista vapaiden kiinteistöjen asukkaille. Kaikki asukkaat voivat asukassivuilta tarkistaa, asuvatko he kiinteistössä, jossa on käyttö- ja luovutusrajoituksia vai rajoituksista vapaassa kohteessa.

Käyttö- ja luovutusrajoituksista vapaissa kohteissa pidetään jatkossakin asukkaiden kokous, jossa isännöitsijä esittelee tulevan vuoden asioita ja eri toimin ylläpidetään vireätä asukastoimintaa, huolehditaan asukkaista ja pyritään pitämään asuminen kohtuuhintaisena. Vuokralaissuhdetta määrittelee asuinhuoneiston vuokrasopimus ja laki asuinhuoneiston vuokrauksesta antaa asukkaalle vahvaa suojaa.