TVT Logo
Kaksi keltaista puutaloa, joiden edestä kulkee kävelytie.

TVT Asunnot Oy kunnosti yli satavuotiaat talot vanhaa kunnioittaen

TVT Asunnot Oy toteutti laajan perusparannuksen Pohjolan kaupunginosassa kuuden puutalon asuintalokohteessa. Köydenpunojankatu 5:n remontissa uusittiin talojen sisätilat: 58 asunnon keittiöt, kylpyhuoneet, muut asuintilat sekä talotekniikka.

Uusi keittö, jossa valkoiset kaapinovet ja harmaasävyinen lattia.

Köydenpunojankatu 5:n puutaloilla on ikää yli sata vuotta. Talot ovat valmistuneet syksyllä 1921, ja ne ovat Turun ensimmäiset vuokratalot. Alun perin talot on rakennettu valtion yleishyödylliseen asuntotuotantoon myöntämän lainoituksen turvin.

Rakennusten talotekniikka on uudistettava noin neljänkymmenen vuoden välein. Kokonaisvaltaista peruskorjausta ei voi tehdä asukkaiden asuessa. Laaja remontti vaatii talon tyhjentämisen, ja asukkaille on löydettävä korvaavat asunnot.

– Edellinen vastaava remontti on tehty Köydenpunojankadulla 1980-luvun alkupuolella. Nyt oli aika uudistaa asunnot vastaamaan nykypäivän asukkaiden vaatimuksia, kertoo kehittämispäällikkö Johannes Malmi TVT Asunnoilta.

Rakennusten perustasoa on parannettu huomattavasti

Laaja perusparannus tarkoittaa isoa uudistusta eli rakennusten perustason huomattavaa parantamista. Perusparannus kohdistui talojen sisätiloihin, talojen julkisivut ja katot on kunnostettu aiemmissa korjauksissa. Rakennusten ulkonäkökunnostukset on tehty huolella, sillä rakennukset ovat kaupunkikuvallisesti merkittäviä ja niiden ulkonäkö on suojeltu kaavamerkinnällä.

– Vastuullisena ja pitkäjänteisenä kiinteistönomistajana mietimme yksittäisten talojen elinkaaren lisäksi myös TVT Asuntojen koko kiinteistökannan kehitystä ja pyrimme yhteensovittamaan asumiseen ja korjaamiseen liittyvät monet osatekijät, jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos, Malmi toteaa.

Vaaleasävyinen makuuhuone, jossa harmaansävyinen lattia.

Perusparannus tehtiin vanhojen rakennusten arkkitehtuuria kunnioittaen. Kotien ulko-ovet rappukäytävään päin ovat uudet, mutta ne on valmistettu aiempien ovien mallin mukaan. Asuntojen vanhat kauniit väliovet on kunnostettu maalaamalla. Joissakin asunnoissa onnistuttiin säilyttämään jopa alkuperäisiä kakluuneja koristeina. Osassa asunnoista asumisviihtyvyyttä lisättiin asuntopohjia muokkaamalla mm. siten, että makuuhuoneet siirrettiin pihan puolelle ja keittiö-olohuone kadun puolelle.

Keväällä 2022 käynnistynyt remontti valmistui loppukesästä. Kaikki asunnot on vuokrattu, ja ensimmäiset asukkaat ovat päässeet muuttamaan koteihinsa elokuun alussa.