TVT Logo
Energiatehokasta asumista Skanssin seiskassa.

Energiatehokkuutta parantamalla kohti ilmastotavoitteita

TVT Asunnot tavoittelee hiilineutraalisuutta Turun kaupungin ilmastosuunnitelman mukaisesti. Yhtiö toteuttaa ilmastotavoitteita erityisesti rakentamisessa, energianhankinnassa ja -käytössä.

Kiinteistöjen merkitys energiankulutuksessa ja päästöissä on suuri, sillä kiinteistöistä kertyy arviolta kolmannes Suomen päästöistä. Parhaiten kiinteistöjen energiankulutusta ja päästöjä voidaan vähentää parantamalla kiinteistöjen energiatehokkuutta ja hankkimalla ympäristöystävällistä energiaa.

Energiatehokkuutta lämmityksiä uusimalla

TVT Asunnoilla on jo pitkään pyritty ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin ja eroon fossiilisista energialähteistä. Viime vuonna TVT Asunnot paransi kiinteistöjen energiatehokkuutta mm. uusimalla asuntokohteiden päälämmitysmuotoja. Kaukolämpökohteiden määrä lisääntyi vuoden aikana kolmella. Yhteensä niitä on 219. Maalämpökohteiden määrä lisääntyi yhdellä. Yhteensä maalämpökohteita on 10. Sähkölämmityskohteiden määrä pysyi kymmenessä. Öljylämmityskohteita oli enää yksi, vuoden aikana yhdessä kohteessa siirryttiin öljystä maalämpöön. Lisäksi lisälämmönlähteenä on poistoilmalämpöpumppu viidessä kohteessa. Vuoden aikana valmistui yksi kohde, jossa on omaa sähköntuotantoa aurinkopaneeleilla.

patterin termostaatti

Mittaaminen osa vastuullisuustyötä

TVT:llä yksi energiantehokkuuden parantamisen merkittäviä toimia on viime vuosina ollut etävalvonnan lisääminen asuntokannassa. Etävalvonnan avulla vikatilanteet havaitaan ja niihin voidaan reagoida nopeasti. Tällä tavoin säästetään niin energiaa kuin kustannuksiakin ja samalla parannetaan asumismukavuutta. Lisäksi ylilämmitystä ja vikatilanteita on saatu vähennettyä ja energiatehokkuutta parannettua asuinhuoneistojen olosuhdemittausten avulla.

Talotekniikka- ja energia-asiantuntija Pauli Piekkari.

Energianhankinnalla iso rooli

Energianhankinnalla on iso rooli ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. TVT ostaa nyt jo sähköä, jonka tuotannosta ei synny hiilidioksidipäästöjä. TVT:n sähkönkulutus (pääosin kiinteistösähköä) on vuositasolla 15–16 gigawattituntia.

Kaukolämmön päästöt määräytyvät kaukolämpöyhtiöiden lämmöntuotannon päästöjen mukaan. TVT:n hiilidioksidipäästöt vähenevät sitä mukaa, kun kaukolämpöyhtiöiden lämmöntuotanto kehittyy kohti hiilidioksipäästöttömyyttä.