TVT Logo
Maija-Liisa Ryhänen istuu aurinkoisella parvekkeella riipputuolissa.

Koti täynnä rakkautta ja kauniita yksityiskohtia

Kutsu meidät kylään -juttusarjassa tutustutaan erilaisiin TVT-koteihin ja asukastarinoihin.

Keväinen aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, kirsikkapuut ovat puhjenneet kukkaloistoonsa ja luonto on juuri heräilemässä alkavaan kesään. Heti ulko-oven avautuessa voi aistia asunnosta huokuvan kodikkuuden. TVT Asuntojen vuonna 2022 valmistuneessa Skanssin seiskan yksiössä asuu Maija-Liisa Ryhänen. Hän odottaa innolla ensimmäistä kesää uudessa kodissaan.

– Koti on minulle turvapaikka ja oma viihtyisyys on ensiarvoisen tärkeää. Aloitan heti rakentamaan asunnosta viihtyisää, mihin ikinä muutankin. Koti muotoutuu oman näköiseksi ja omiin tarpeisiin sopivaksi ajan kanssa. Jos kaikki olisi sisustettu kerralla kuntoon, ei minulle jäisi enää mitään tekemistä, naurahtaa Maija-Liisa.

Keltainen sohva, jossa kaksi valkoista tyynyä.

Maija-Liisa on asunut aikaisemmin pääkaupunkiseudulla, mutta nyt jo yli kymmenen vuotta Turussa. Ensin Portsassa, kunnes uusi persoonallinen koti löytyi palveluiden ja hyvien kulkuyhteyksien ääreltä Skanssin kauppakeskuksen vierestä. Tammikuussa 2023 oli edessä muutto uuteen kotiin.

– Olin alun perin suunnitellut muuttoa TVT:n seniorikohteeseen Ruusukortteliin, mutta lopulta päädyin vaihtamaan hakemukseeni tämän Skanssin kohteen. Heti, kun näin asunnon ajattelin: taidan haluta tänne!

Valkoinen rottinkituoli, jonka päällä valkoinen talja.

Loppuelämän koti

Skanssin seiskasta löytyi yksiö, jossa oli sopivasti tilaa, persoonallisuutta ja lasitettu parveke. Asunnon pohjaratkaisu poikkeaa normaalista kiilamaisen muotonsa ansiosta.

– Pidän persoonallisista asunnoista. Asunnossa pitää olla jokin juttu, se ei saa olla pelkkä kenkälaatikko. Ja tässä asunnossa on juuri se mitä etsin: sopivasti persoonallisuutta.

Lasitetulla parvekkeella pääsee ihastelemaan metsäisiä maisemia. Parveke tuo mukavasti lisäneliöitä aikaisesta keväästä aina myöhään syksyyn asti. Siellä voi kasvattaa vaikka omaa pientä hyötypuutarhaa.

– Nautin valtavasti täällä parvekkeella istumisesta, auringosta, valosta ja lämmöstä. Täältä on mukava katsella, kun vastapäinen metsä heräilee eloon talven jäljiltä. Tomaatit laitoin kasvamaan ja odottelen, että pääsen nauttimaan sadosta myöhemmin kesällä.

Punainen linnunpönttö parvekkeen lattialla, jonka edessä kasvaa tomaattia.

Skanssi on asuinalueena melko uusi ja sopii loistavasti niille, jotka arvostavat palveluiden läheisyyttä. Tämä oli myös Maija-Liisan muuttopäätökseen yksi vaikuttava tekijä.

– Vaikka pidän paljon ulkoilusta, huonolla kelillä voi roskien vientireissulla kävellä sisätiloja pitkin parkkihallin läpi kauppaan. Kauppakeskuksesta löytyy kaikki mitä tarvitsen. Jos jotain tänne kaipaisin niin lisää ulkoilmaelämää. Se voisi olla kirpputoritapahtuma, tori tai muu vastaava.

– Kotini on linnani -sanonta pitää täysin paikkansa. Kyllä uskaltaisin sanoa, että tämä on minun loppuelämäni koti, Maija-Liisa toteaa lopuksi.

Kukkakimppu sohvapöydällä.