TVT Logo
Rauhankatu 14b: vasemmalla Sereksen entinen tehdasrakennus, oikealla alun perin asuinkerrostaloksi rakennettu Rauhankadunpuoleinen talo.

Talot täynnä muistoja

Liikutukseltakaan ei vältytty, kun Ponkamon sisarukset puolisoineen tutustuivat Rauhankatu 14b:n peruskorjattuihin taloihin. Rakennusten historia on myös Ponkamojen suvun historiaa.

Pirkko Holmbergin, Liisa Heinon sekä Matti ja Jussi Ponkamon isoisä Johan Ponkamo on yrityskumppaninsa kanssa rakennuttanut tontille tehdasrakennuksen ja asuinkerrostalon jo 1930–40-luvuilla. Sisäpihan aiemmin tehdasrakennuksena toimineen talon menneisyyteen liittyy kaikille suomalaisille tuttu asia. Siellä on vuosina 1937–1975 toiminut Tehdas-Oy Sereksen makeistehdas, jossa on valmistettu mm. kaikkien tuntemia Sisu-pastilleja. Sisun keksijä on sisarusten isoisä, ja Fanny-isoäiti on toiminut Sisun koemaistajana ja muistiinpanojen tekijänä.

Etualalla vasemmalta Pirkko Holmberg, hänen takanaan  Bo-Tage Holmberg, vieressä Liisa Heino, Taina Ponkamo, Katri Koistinen, takarivissä: Hannu Heino, Matti Ponkamo ja Jussi Ponkamo
Etualalla vasemmalla Pirkko Holmberg, keskirivissä Bo-Tage Holmberg, Liisa Heino, Taina Ponkamo ja Katri Koistinen ja takarivissä Hannu Heino, Matti Ponkamo ja Jussi Ponkamo.

Maisema parvekkeelta Mikaelinpuistoon

Vierailukierros alkaa pihanpuoleisen talon ylimmästä kerroksesta, jossa TVT:n rakennuttamis- ja hankekehityspäällikkö Johannes Malmi ja rakennuttajavalvoja Matti Isotalo kertovat talojen peruskorjauksesta. He esittelevät tulevien asukkaiden yhteiseen käyttöön tulevat kerhotilan, saunan ja hulppeankokoisen parvekkeen.

– Tämä on tuttu maisema. Jos oltiin iskän kanssa tehtaalla, niin täältä katsottiin, että kaverit olivat luistelemassa Mikaelinpuiston kentällä. Siinä jäivät tehdashommat tekemättä, Jussi Ponkamo muistelee.

Tehdasrakennus oli jo 1970-luvulla muutettu toimistokäyttöön sopivaksi. Nykyisessä peruskorjauksessa rakennus muutettiin asumiskäyttöön.

Rakennuttajavalvoja Matti Isotalo esittelee Rauhankatu 14b:tä Ponkamoille.
Rakennuttajavalvoja Matti Isotalo esittelee peruskorjattua Rauhankatu 14b:tä.

Rakennustaiteellisesti ja taloushistoriallisesti arvokas kokonaisuus

Johannes Malmi esitteli talon julkisivuille rakennettuja uusia ulokeparvekkeita, jotka näyttävät siltä kuin olisivat olleet paikallaan alusta alkaen.

– Tavoitteenamme oli tehdä kivan näköistä arkkitehtuuria ja kaupunkikuvaa.

Iäkkäät talot ja niiden erityispiirteet toivat omat haasteensa saneerauksen suunnitteluun ja toteutukseen. – Peruskorjaus tehtiin vanhaa kunnioittaen, mutta nykystandardien mukaisesti, Matti Isotalo kertoo. Turun museokeskus antoi omat eväänsä peruskorjauksen suunnitteluun.

Museokeskuksen mukaan talot muodostavat rakennustaiteellisesti ja taloushistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden. Sisäpihalle vuosina 1937–1938 valmistuneen funktionalistisen tehdasrakennuksen suunnitteli talvisodassa kaatunut arkkitehti Eero Urpola. Rauhankadun puoleinen funkkisvaikutteinen talo on harvoja Turussa sota-aikaan rakennettuja taloja. Talon suunnitteli arkkitehti Jouko Ylihannu.

Jussi Ponkamo lapsena Rauhankatu 14b:n pihalla polkuautolla ajelemassa.
Jussi Ponkamo polkuautolla Sereksen tehtaan piha-alueella.

Ikkunojen äärellä odotettiin joulupukkia ja sulhasta

Jos tehtaan puoli sai Ponkamojen muistot heräämään, niin vielä enemmän niitä heräsi kadunpuoleisen talon huoneistoissa, joissa oli ollut perheen koti jo 1950-luvulta lähtien.

– Tässä ikkunassa me odotimme aina joulupukkia, Ponkamot muistelivat haikeina katsellessaan erkkeri-ikkunasta Rauhankadulle päin. Viereisen huoneiston ikkunan ääreen liittyy myös sulhastaan odottavan morsiamen muistot. – Tässä minä odotin sulhastani. Katsoin ikkunasta, ja sieltä hän tuli ruusukimppu kädessään. Meidät vihittiin täällä kotona, muisteli Liisa Heino.

Muistoja herää myös Jussi Ponkamolle hänen vanhassa huoneessaan. – Tuo talon pääty on minun kamerallani eniten kuvattu kohde. Ennen kun kameraan laitettiin filmi, sen alku valottui ja ensimmäiseksi kuvaksi piti ottaa vain joku kuva. Minulla on puolikkaita kuvia tuosta talosta paljon.

Kuva Rauhankatu 14:ssä aiemmin toimineen Sereksen tehtaan henkilökuntatapahtumasta.
Ponkamojen sukuarkistossa on kuvia Sereksen tehtaan toiminnasta.

Mieluummin nykyinen kuin entinen

Kaikki entinen ei kuitenkaan herätä vain haikeita muistoja. – Mieluummin asuisin tässä nykyisessä. Silloin oli vain pieni tiskipöytä ja kaasuhella, eikä ollut jääkaappia. Kylmäkaappi oli hirveän epäkäytännöllinen, pakkasella kaikki jäätyi ja kesällä se oli kuuma. Jääkaappi ostettiin vasta vuonna 1956, Pirkko Holmberg pohtii. Vierailijat kiinnittävät huomiota myös siihen, miten turvallisuuteen suhtaudutaan tänä päivänä aivan eri tavalla kuin ennen.

– Flikat, oletteko huomanneet, ettei ikkuna enää avaudu ylöspäin, Matti Ponkamo huikkaa siskoilleen. Aiemmin suuri ikkuna avautui alhaalta ylöspäin. Ikkunan pesua varten piti noutaa talonmieheltä tuet, joilla ikkuna saatiin pidettyä auki pesua varten.
– Naiset olivat jonglöörejä jo silloin. Siinä sitten roikuttiin ikkunan ulkopuolella ja pestiin, naiset päivittelevät.

Vielä katsastetaan entinen talonmiehen asunto ja tehtaan konttori. Talovanhusten remontti saa Ponkamoilta hyvän loppulausunnon: viehättäviä asuntoja, kivat näkymät ja huonekorkeudet. Uusien asukkaiden kelpaa siis asustella historiallisessa miljöössä.

Kohteen pääurakoitsijana toimi Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta. Kaikille avoin tutustuminen Rauhankatu 14b:n asuntoihin järjestettiin keskiviikkona 13.12.2023.

Lisätietoja:

Lähde: Rauno Lahtisen teos Sisulla siitä selviää!

Etualalla Pirkko Holmberg ja Liisa Heino. Heidän takanaan  Bo-Tage Holmberg, Hannu Heino ja Matti Ponkamo.