TVT Logo
Vuokra-asunnon avain naisen kädessä

TVT-blogi: Risto sai häädön – miten tässä näin pääsi käymään?

Ristolle tuli ero. Hän jäi asumaan yksin isoon asuntoon, kun puoliso ja lapset muuttivat pois. Tilanne masensi, ja kaikkien asioiden hoitaminen jäi. Jonkin ajan kuluttua työnantaja irtisanoi Riston työtehtävien laiminlyömisen takia. Mikään ei kiinnostanut.

Laskut alkoivat jäädä rästiin. Laskuja ja maksukehotuksia tippui postiluukusta tiuhaan tahtiin, ja lopulta Risto ei enää viitsinyt avata posteja. Vieraista puhelinnumeroista oli yritetty soittaa, muttei hän halunnut vastata eikä ottaa selvää soittajastakaan. Sitten ovikello soi…

Risto ei välittänyt soittajasta. Ovi kuitenkin avautui, ja sisään tuli ulosottomies.

Ulosottomies kertoi ilmoittaneensa häätöpäivästä kolme viikkoa aiemmin sekä kirjeitse että sähköisellä asiointipalvelulla. Ristolta olivat kaikki ilmoitukset jääneet huomaamatta, vaikka selvää on, että jos viiteen kuukauteen ei maksa mitään, niin asuminen loppuu pian.

Todellisuus löi päälle kertaheitolla, kun ulosottomies pyysi pakkaamaan vähän tavaroita ja vaatteita mukaan ja lukitsi oven.

Risto asuu nyt kavereidensa nurkissa. Hän on menettänyt kotinsa irtamiston, ja vuokravelasta johtuva luottohäiriömerkintä vaikeuttaa uuden vuokra-asunnon saantia.

Mitä Riston olisi pitänyt tehdä?

Tällainen tausta velkaantumiselle ja asioiden kärjistymiselle häätöön asti on hyvin yleistä. Tilanne olisi ollut korjattavissa monessa vaiheessa ennen tuohon pisteeseen ajautumista.

Aivan ensimmäiseksihän Riston olisi pitänyt ottaa yhteyttä vuokranantajaan ja hakea itselleen pienempi ja edullisempi asunto. Vaikka vuokranantaja ei pysty auttamaan henkilökohtaisissa tragedioissa, niin talousasiat saadaan useimmiten järjestymään, jos niiden hoitamiseen löytyy halua.

Sen pienemmänkin asunnon vuokranmaksu pitää toki hoitaa. Taloudellista apua on saatavilla, mutta tukia on haettava, niitä ei tulla tarjoamaan kotiin. Hakemuksia pitää täyttää ajoissa ja liitteet ja muut selvitykset pitää toimittaa nopeasti, jotta hakemusten käsittely virastoissa ei venyisi.

Jos asukas yrittää, me yritämme hänen kanssaan

Vuokravalvojaan pitää olla yhteydessä heti ensimmäisen vuokran myöhästymisen jälkeen, jotta päästään heti mahdollisiin maksujärjestelyihin ennen kuin vuokravelka kasvaa liian suureksi. Yhteyttä kannattaa ottaa aina, vaikka perintätilanne olisi edennyt pidemmällekin.

Tukiviidakko on kieltämättä suuri, ja kaikkien pykälien kanssa menee sormi helposti suuhun. Kela ja sosiaalikeskus toki neuvovat ja ohjaavat hakemusten teossa, mutta myös TVT:n asumisneuvonnan puoleen voi aina kääntyä, kun ei tiedä mistä päästä aloittaa.

Jos asukas yrittää, me yritämme hänen kanssaan – on meidän toimintatapamme.

Minna Toivoniemi perintävastaava

Minna Toivoniemi työpisteellään.
Aiheet: TVT blogi