TVT Logo
Köydenpunojankatu 5:n perusparannettavat talot on rakennettu 1920-luvulla. Talot on suojeltu ulkoapäin.

Köydenpunojankatu 5:n perusparannus etenee vanhaa kunnioittaen

Köydenpunojankatu 5:n puutalokohteen perusparannuksessa talotekniikka ja asuntojen sisäpinnat uusitaan, mutta 1920-luvun talojen henki ja idylli säilyvät.

Köydenpunojankatu 5:n asuntojen keittiö-olohuonetila saa remontissa modernin ilmeen. Kaikki pinnat ja keittiökoneet uusitaan.

Ensimmäiset asunnot ovat jo saaneet uuden ilmeensä. Kohteen perusparannuksessa uusitaan talotekniikan lisäksi keittiöt, kylpyhuoneet ja muut asuintilat nykystandardien mukaiseksi. Osassa asunnoista asumisviihtyvyyttä lisätään huoneiden paikkaa vaihtamalla. Makuuhuone siirretään rauhalliselle sisäpihan puolelle ja yhdistetty keittiöolohuone kadun puolelle.

Vanhat väliovet pyritään säilyttämään.

Vanhan puutalon henki säilyy

Vanhan puutalon henki säilyy edelleen asunnoissa. Vanhoille puutaloille tyypilliset korkeat ikkunat ja huonekorkeus säilyttävät idyllistä puutalotunnelmaa. Vanhat väliovet säästetään, ja niiden ilme uudistetaan maalaamalla. Muutamassa asunnossa pyritään säilyttämään kauniit, vanhat kakluunit. Talojen sisäportaat siistitään uudella maalilla, ja asuntojen ulko-ovet uusitaan vanhojen ovien mallia ja ilmettä mukaillen.
Kun remontti valmistuu arviolta kesällä 2023, odottaa 58 uudistettua kotia uusia asukkaitaan.

Porraskäytävän seinällä olevassa valokuvassa talot ovat alkuperäisessä asussaan. Kuvatekstissä lukee: " Turun kaupungin ensimmäiset vuokra-asuntotalot Pohjolassa. Nämä kaksikerroksiset 132  asuntoa käsittäneet rakennukset toteutettiin valtion yleishyödyllisen asuntotuotannon tukemiseen 1920-luvun alkupuolella myöntämän lainoituksen turvin ja ne valmistuivat syksyllä 2021.

Turun kaupungin ensimmäiset vuokra-asunnot Pohjolassa

Köydenpunojankatu 5:n rakennukset ovat kaupunkikuvallisesti merkittäviä, ja ne on kaavamerkinnällä suojeltu siten, ettei rakennusten ulkonäköä saa muuttaa alkuperäisestä.

Porraskäytävän seinällä olevassa valokuvassa talot ovat alkuperäisessä asussaan. Valokuvan kuvatekstistä käy ilmi, että talot ovat Turun kaupungin ensimmäiset vuokra-asuntotalot Pohjolassa. Alun perin taloissa on ollut 132 asuntoa. Talot on toteutettu valtion yleishyödyllisen asuntotuotannon tukemiseen 1920-luvun alkupuolella myöntämän lainoituksen turvin, ja ne valmistuivat syksyllä 2021.

Pihan vehreä puut on säilytetty.

Tunnelmallinen ja viihtyisä pihapiiri säilyy

Perusparannusurakkaa on toteutettu siten, että pihan vehreä puusto on saatu säilytettyä. Pihan oleskelutilat, lasten leikkipaikka ja piharakennuksen tunnelmallinen talosauna takaavat jatkumon puutaloille tyypilliselle yhteisölliselle asumiselle. Talosaunan lisäksi piharakennuksessa on pesutupa ja pyörävarasto. Pihan takaosaan on rakennettu nykyaikainen lajittelupiste.

Kerromme lisää kohteesta, kun korjaustyöt etenevät.

Piharakennuksessa on talosauna, pesula ja pyörävarasto.