TVT Logo
Nainen on taitellut lehden sydämenmuotoiseksi.

TVT-blogi: Huolehdimme asukkaistamme

Tavoitteenamme on tarjota asukkaillemme koteja, joissa he viihtyvät ja haluavat asua pitkään. Olemme iloisia siitä, että valtaosa asukkaistamme viihtyykin meillä kauan.

Meillä on huomattavan paljon asukkaita, jotka ovat asuneet hyvin pitkään samassa asunnossa. Isännöitsijämme käyvät vuosittain tervehdyskäynnillä yli 200 kodissa, joissa asukkaat ovat asuneet 15 vuoden ajan. Monesti perheen asumistarpeet muuttuvat kuitenkin vuosien varrella esim. perhetilanteen muuttuessa. Tilastojen mukaan asuntoa vaihdetaan keskimäärin hieman yli 7 vuoden välein.

TVT:n keltaiseen liiviin pukeutunut mies asunnon parvekkeella. Taustalla punatiilinen kerrostalo.

Kiinteistöjen kunnossapidosta toisinaan haittaa asumiselle

Vaikka haluamme tarjota pysyviä koteja, aiheutuu kiinteistöjen kunnossapitämisestä toisinaan haittaa asumiselle. Meillä on 11 000 asunnon kiinteistökanta, jossa kunnossapitotöitä tehdään jatkuvasti, jotta kiinteistöt pysyvät hyvässä kunnossa. Kiinteistöjen kunnossapito on suunnitelmallista. Remontit pyritään tekemään taloudellisesti ja tehokkaasti siten, että ne myös haittaavat asumista mahdollisimman vähän. Jos remonteista aiheutuu asukkaille kohtuutonta haittaa, hyvitämme haitat vuokrassa. Talot eivät kuitenkaan ole ikuisia, vaan ne vaativat muutaman vuosikymmenen välein perusteellisempaa remonttia, peruskorjausta tai -parannusta. Joistakin huonosti vuokrakäyttöön sopivista kiinteistöistä saatetaan myös luopua joko myymällä tai purkamalla. Näissä tapauksissa asukas joutuu usein tahtomattaan muuttamaan pois tutusta kodistaan.

Kuvassa keltaisia puutaloja ja edessä keltainen kaivinkone. Kohteen perusparannus alkanut.

Vuokrasopimus ja laki asukkaan turvana

Asukkaan turvana on aina sekä vuokrasopimus että laki asuinhuoneiston vuokrauksesta. Kerromme asukkaille tulevista irtisanomisista tiedotustilaisuudessa hyvissä ajoin etukäteen, heti kun suunnitelmat ovat varmistuneet. Vuokrasopimukset irtisanotaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta noudattaen vähintään kuusi kuukautta ennen sopimuksen päättymistä. TVT:n tavoitteena on vähintään kahdeksan kuukauden irtisanomisaika, jotta asukkaalle jää riittävästi aikaa muuton järjestämiseen.

Nainen pakkaa muuttolaatikko vuokra-asunnossa

Huolehdimme asukkaistamme laajemmin, mitä laki edellyttää

Vakiintuneen toimintatapamme mukaan huolehdimme asukkaistamme laajemmin, mitä laki vuokranantajalta edellyttää. Jos asukas on hoitanut vuokralaisen velvoitteensa, tarjoamme hänelle irtisanomistilanteessa korvaavaa kotia sekä muuttolaatikot ja -kuljetuksen veloituksetta. Huomioimme muutoksissa mahdollisuuksien mukaan muutoinkin asukkaiden elämäntilanteen.

Hyvässä asumisessa on kyse siitä, että kaikki viihtyvät. Toimimme vastuullisesti myös tilanteissa, joissa käy ilmi, että henkilön asuminen ei enää täytä TVT:n asukkaalle asetettuja vaatimuksia. Asumisneuvojamme tekevät tarvittaessa yhteistyötä eri viranomaisten kanssa ja pyrkivät ohjaamaan asukkaan tarvittavien palveluiden piiriin.

Kiinteistöpäällikkö Lasse Lähdemäki

Kiinteistöpäällikkö Lasse Lähdemäki.
Aiheet: TVT blogi