TVT Logo
Savua nousee rakennuksen sisältä.

TVT-blogi: Kotioven takana

TVT-blogin kirjoittajavieras on Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen (ALPE) riskienhallinnan palvelualueella työskentelevä palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen.

Raskaan päivän jälkeen jokainen meistä avaa oven siihen paikkaan, jossa vihdoin saa hengähtää. Sitä haluaa vain ottaa kengät jalasta, riisua takin ja huokaista syvään. Kotona ihminen lataa akkujaan, lepää ja elää omaa elämäänsä. Kaikki tietävät tunteen, kun rankan päivän jälkeen painaa kotioven kiinni ja pääsee huokaisemaan helpotuksesta. Koti on paikka, josta ihminen saa voimaa ja jossa saa olla rauhassa. Koti on myös paikka, jossa ihminen viettää suurimman osan valveillaoloajastaan ja valitettavasti myös paikka, jossa onnettomuus voi kohdata jokaista meistä.

Toimiessani palotarkastajana ja usein myös ihmisten kotona käydessäni saan usein kuulla monenlaisia syitä, miksi ”ei meille voi mitään käydä”. Emme me polta kynttilöitä, ei meillä ole mitään riskejä, ei täällä voi mikään syttyä. Niinhän sitä äkkiä luulisi, mutta totuus on kuitenkin se, että jokaisen ihmisen kotona on ainekset onnettomuuteen. Voi olla hyvinkin pienistä asioista ja pienien asioiden summista kiinni, miten tulipalo saa alkunsa. Vaikka tässä blogissa otankin esille erilaisia riskejä, ei tarkoitukseni ole pelotella. Tarkoituksena on auttaa vähentämään niitä tekijöitä, joista oikeissa olosuhteissa voi kehittyä isoja ongelmia.

Palotarkastajalta kysytään hyvin usein, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Näihin kysymyksiin pyritään tietenkin vastaamaan, oli kyseessä sitten kiukaan suojaetäisyys, tulen käsittely tai vaikkapa pelastuslain määräykset. Tärkeintä omasta mielestäni kaikessa kodin turvallisuuteen liittyvässä olisi kuitenkin maalaisjärjen käyttö. Ei siis mietittäisi ainoastaan, mikä on erikseen kiellettyä, vaan pyrittäisiin ajattelemaan itse, voiko tästä aiheutua vaaraa. Ja koska me suomalaiset rakastamme listoja, olen koonnut tähän viisi asiaa, joihin jokaisen olisi hyvä kiinnittää huomiota kotona ja lähipiirissä. Näiden kanssa pääsee jo pitkälle arjessa.

Palomiehet pimeässä rappukäytävässä menossa asuntoon.

1. Ruoanlaitto

Vuonna 2020 Suomessa syttyi 829 rakennuspaloa, joiden syttymissyyksi on voitu määrittää ruoanvalmistus (Pelastusopiston taskutilasto 2016–2020). Yksittäisistä, helposti vältettävistä syistä tämä on suurin luokka, mistä tulipaloja syttyy. Palotarkastuksilla selkeästi nousee esille palavan materiaalin säilytys liedellä tai sen läheisyydessä. Kuulostaa pieneltä asialta ja sitä se onkin. Mutta tilanteessa, jossa lemmikki, lapsi tai unohdus aiheuttaa levyn päälle jäämisen, on tavaran läheisyys se pieni seikka, joka tekee unohduksesta tulipalon. Jos levyn läheisyydessä ei ole palavaa materiaalia, ei tuli pääse myöskään leviämään läheisiin rakenteisiin ja irtaimistoon. Toinen selkeästi ihmisen toiminnasta ja ruoanvalmistuksesta johtuva riski on valitettavasti alkoholin käyttö ja kokkaaminen. Niin sanottu ”nakit ja muusi” -keikka on vielä nykyäänkin valitettavan yleinen syy palokunnan käyntiin. Jos ilta venähtää viihteen puolelle, on hyvä jättää kokkailut suosiolla seuraavalle päivälle.

Miten voit välttää:

  • Älä säilytä tavaraa hellalla tai sen läheisyydessä.
  • Huolehdi palovaroittimen testauksesta ja toimintakunnosta.
  • Opettele alkusammutustaidot.
  • Päihtyneenä ja väsyneenä kannattaa ruoka tilata valmiina, ei kokata itse.

2. Sähkölaitteet

Sähkölaitteiden käyttö ja lataaminen on yleisesti ottaen varsin turvallista, ainakin niin kauan, kun noudatetaan valmistajan ohjeita ja huolletaan laitteet asiankuuluvasti. Jos sähkölaite ”ritisee”, haisee oudolle, kuumenee, ei toimi kuten pitäisi tai on muuten epäilys, ettei laite ole kunnossa, tulee käyttö lopettaa välittömästi. Laitteiden korjaus kannattaa myös jättää alan ammattilaisille. Nykypäivänä yleistyvät akkulaitteet ja akkujen lataukset ovat myös nostaneet paljon kysymyksiä akkujen turvallisuudesta. Akkujen lataus olisi hyvä suorittaa aina valvotusti ja valmistajan ohjeiden mukaan. Yöaikaan ei kannata ladata laitteita, eikä myöskään sijoittaa latausta paikkaan, jossa akkua ei voi havainnoida. Astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen käyttö tulisi myös suorittaa silloin, kun paikalla on ihminen valvomassa.

Miten voit välttää:

  • Käytä laitetta oikein ja ohjeiden mukaan. Esimerkiksi parvekkeelle eivät sovellu sisäkäyttöön tarkoitetut laitteet.
  • Älä käytä viallisia laitteita.
  • Muista valvoa laitetta ladatessa tai käytettäessä.
  • Älä tee ”virityksiä”. Käytä vain CE-hyväksyttyjä laitteita ja valmistajan suosittelemia lataustapoja.
Palavat lastenrattaat rappukäytävässä.

3. Oma käytös ja huolellisuus

Kun puhutaan tulipaloista, joiden syttyminen olisi voitu estää, puhutaan aina tavalla tai toisella ihmisen toiminnasta. Vuonna 2020 rakennuspalojen aiheuttajaksi on merkitty 2 404 kertaa ihmisen toiminta ja se onkin ylivoimaisesti suurin kategoria (Pelastusopiston taskutilasto 2016–2020). Omalla toiminnallaan voi olennaisesti vaikuttaa oman kotitalon turvallisuuteen. Tästä hyvänä esimerkkinä on rappukäytävien pitäminen vapaana tavarasta. Tästä monesti saa palotarkastaja kuulla, että onko oikeasti niin tärkeää, että rappukäytävässä ei säilytetä tavaraa. Ja vastaus on kyllä. Ymmärrettävästi voi tuntua pilkun viilaukselta vaikkapa lastenrattaiden poistaminen rappukäytävästä. Rappukäytävä on kuitenkin kaikkien kyseisen rapun asukkaiden pääasiallinen poistumistie, ja jos rappukäytävässä palaa, on poistuminen kaikista asunnoista vaarassa. Ohessa olevasta linkistä voi nähdä, miten rattaiden palaminen käytävässä tekee koko rappukäytävästä mahdottoman poistua.

Omassa asunnossa on myös hyvä miettiä etukäteen, miten toimia, jos tulipalo syttyy. Savuiseen rappukäytävään ei tule mennä, vaan tällaisessa tapauksessa tulee ovi sulkea ja mahdollisesti pyrkiä tiivistämään se vaikka pyyhkeellä. Suomessa asunnot on suunniteltu siten, että tulipalotilanteessa jokainen asunto on oma palo-osastonsa, joka kestää tulipaloa niin kauan, että apu tulee paikalle. Tällaisessa tapauksessa pitää huolehtia ovi rappukäytävään kiinni, hälyttää apua ja poistua parvekkeelle tai ikkunan ääreen odottamaan avun saapumista.

Jos tulipalo sattuu syttymään omassa asunnossa, on alkusammutuksen tärkeys erittäin suuri. Jokainen tulipalo on alkuvaiheessa sammutettavissa pienelläkin vaivalla. Tästä syystä tulipalojen aikainen havainnointi (palovaroitin) ja reagointi ovat erityisen tärkeitä. Olisikin erityisen tärkeää, että jokainen osaisi toimia tulipalon syttyessä. Toinen tärkeä asia on, että jos alkusammutus ei ole mahdollista, on palon leviämisen kannalta erittäin tärkeää muistaa sulkea ovi takanaan, kun poistuu palavasta tilasta. Tämä lyhyt toimenpide voi parhaimmillaan jopa saada palon tukahtumaan ja ainakin palon leviäminen hidastuu. Näin pelastajat saavat lisäaikaa palon haltuun saamiseksi ja myös muut tiloissa olevat pääsevät evakuoitumaan turvallisesti.

Miten voit välttää:

  • Harjoittele ja opettele toimimaan hätätilanteessa. Jokaisen on hyvä osata alkusammutus- ja ensiaputaidot. Tutustu ohjevideoihin: Varsinais-Suomen pelastuslaitos You Tubessa
  • Huolehdi poistumisteiden toimivuudesta. Älä säilytä tavaraa poistumisreiteillä ja huolehdi ylimääräisen tavaran säilytys esimerkiksi varastoon.
  • Ole huolellinen tulen käsittelyssä. Avotulen käyttö vaatii aina valvonnan.
  • Huolehdi, että asunnossasi on tarpeeksi toimivia ja oikein asennettuja palovaroittimia ja testaa ne säännöllisesti. Palovaroittimen käyttöikä on noin 5–10 vuotta, joten vanhat varoittimet on hyvä päivittää.

Näillä turvallisuusvinkeillä haluan toivottaa oikein viihtyisää ja turvallista loppuvuotta 2022.

Palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen

Palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen.
Aiheet: TVT blogi