TVT Logo

Osoita, että välität - hyödynnä huoli-ilmoitus

Voit tehdä huoli-ilmoituksen sosiaalipalveluihin, jos olet huolissasi toisen henkilön huolenpidosta, terveydestä tai turvallisuudesta.

Arjessa tulee toisinaan vastaan tilanteita, jotka herättävät huolen lapsen, aikuisen tai iäkkään henkilön pärjäämisestä. Hetkessä auttaminen on tärkeää, mutta tieto huolestuttavasta tilanteesta pitäisi saada myös välitettyä eteenpäin.

Toisesta ihmisestä huolestuneen ei tarvitse tietää, millaista apua henkilö tarvitsee tai kenen vastuulla avun tarjoaminen on. Kun ilmoitat huolestasi, viranomaiset varmistavat, että tieto kulkeutuu oikeaan paikkaan.

Huoli toisen henkilön elämänhallinnan haasteista, kyvystä itsenäiseen asumiseen, kaltoin kohtelusta tai asumisen turvallisuudesta ovat esimerkkejä tilanteista, joista voit tehdä huoli-ilmoituksen sosiaalipalveluihin.

Ilmoita rohkeasti

Normaalin käytöksen ja huolta herättävän käytöksen raja voi olla häilyvä. Moni myös kokee, ettei halua puuttua toisen ihmisen elämään. Huoli-ilmoituksen tekemistä ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Ilmoituksen tarkoituksena on ensisijaisesti selvittää, onko henkilöllä avuntarvetta.

Huoli-ilmoituksen voi tehdä naapuri, ystävä, asukasaktiivi tai vaikka isännöitsijä. Ilmoituksen voi tehdä anonyymistä, mutta ilmoittajan yhteystietoja tarvitaan mahdollisten lisätietojen kysymiseksi.

Turussa voit ilmoittaa huolesta puhelimitse, kirjallisesti tai sähköisesti. Löydät ohjeet huoli-ilmoituksen tekemiseen täältä.

Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ovat tuottaneet videokampanjan, jossa esitellään tilanteita, joissa huoli-ilmoituksen tekeminen voi tulla kyseeseen. Tutustu videoihin YouTubessa.

Aiheet: Huoli-ilmoitus